NEW YORK - De Amerikaanse aandelenbeurzen lieten ook donderdag op de laatste handelsdag van het tweede kwartaal stevige winsten zien.

Het optimisme op Wall Street van de afgelopen dagen kreeg een extra stimulans nu het Griekse parlement in de tweede stemronde de drastische bezuinigingsmaatregelen definitief goedkeurde.

Daar kwam bij de bekendmaking dat Duitse banken 3,2 miljard euro bijdragen aan nieuwe hulp aan Griekenland.

Bij sluiting van de handel noteerde de Dow-Jonesindex met hoofdfondsen 1,3 procent hoger op 12.414,19 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index klom 1 procent tot 1320,62 punten. Schermenbeurs Nasdaq kreeg er 1,2 procent bij tot 2773,52 punten.

Technische factoren

''Technische factoren laten zien dat de graadmeters het kwartaal positief uitgaan en dat het ergste van de daling voorbij is'', aldus een New Yorkse markteconoom tegen persbureau Reuters.

''Waarschijnlijk komt er een zomerrally gebaseerd op solide tweedekwartaalcijfers.''

Bedrijfsnieuws was er nauwelijks. Macrodata over het aantal werkloosheidsuitkeringen temperden wel de opmars van de futures.

Werkloosheidsuitkering

Het aantal Amerikanen dat voor het eerst een werkloosheidsuitkering heeft aangevraagd, daalde vorige week tot 428.000, tegen 429.000 een week eerder. Economen gingen in doorsnee uit van 420.000 aanvragen.

Computerproducent Hewlett-Packard meldde zich bij de stijgers in de Dow. Het aandeel won 2,4 procent nu het bedrijf voorbereidingen treft zijn TouchPad op de markt te brengen.

Deze tabletcomputer is ontworpen om de concurrentie aan te gaan met de iPad van Apple.

Intel

Chipproducent Intel deed het nog beter. Het fonds zag de koers 3,6 procent stijgen. Ook het industriële conglomeraat Caterpillar lag goed in de markt. Het aandeel won 3 procent.

De euro stond bij het sluiten van de beurzen in New York op 1,4501 dollar. Aan het einde van de handelsdag in Europa was de munt 1,4510 dollar waard.