AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn donderdag opnieuw met flinke winsten gesloten, na de stevige koersstijgingen van een dag eerder. De definitieve instemming van het Griekse parlement met de uitvoering van miljardenbezuinigingen werd positief ontvangen door beleggers.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 4,37 punten (1,3 procent) op 339,65 punten. De index voor het middensegment, de MidKap, won 8,28 punten (1,4 procent) tot 607,45 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 1,5 procent omhoog.

Het Griekse parlement stemde donderdag ook in tweede instantie in met het pakket bezuinigingsmaatregelen dat het land de komende 5 jaar wil doorvoeren.

Bezuinigingen

De tweede stemming ging over de exacte invulling van de plannen om te bezuinigen en de belastingen te verhogen. Met een wetsvoorstel waarin de doelstellingen werden vastgelegd, stemde het parlement woensdag al in.

Verder werd donderdag bekend dat de Duitse regering met de banken een overeenkomst heeft gesloten over een bijdrage aan nieuwe steun voor Athene. De minister van Financiën Wolfgang Schäuble meldde dat de Duitse banken 3,2 miljard euro zullen bijdragen aan nieuwe steun.

ING

Vooral de financiële fondsen lieten stevige winsten zien. ING en Aegon noteerden in de AEX plussen tot 3 procent. In de MidKap gingen SNS Reaal en Delta Lloyd tot 2,3 procent omhoog.

In Frankfurt steeg Deutsche Bank 1,4 procent, Commerzbank won 1 procent en Allianz stond 1,5 procent hoger. Het Franse BNP Paribas steeg 2,4 procent, Société Générale klom 2,8 procent, Crédit Agricole won 2 procent en Axa ging 2,7 procent omhoog in Parijs.

Lloyds Banking Group

In Londen sprong Lloyds Banking Group 9,7 procent omhoog. Het deels genationaliseerde Britse bankbedrijf maakte bekend 15.000 banen te schrappen om flink geld te gaan besparen.

De sterkste stijger in Amsterdam was opnieuw Swedish Automobile. Het aandeel noteerde 46 procent hoger. Het moederbedrijf van Saab kampt met financieringsproblemen en een gestaakte productie. Woensdag stelde het bedrijf te verwachten de productie binnen 2 weken weer op te starten.

De euro noteerde 1,4510 dollar tegen 1,4430 dollar aan het einde van de Europese handelsdag woensdag.