ZEEWOLDE - Swedish Automobile hoopt binnen twee weken de productie van Saabs te kunnen hervatten. Ook kunnen de werknemers weer salaris tegemoet zien. Dat maakte het autobedrijf woensdag bekend naar aanleiding van een financieringsovereenkomst met Gemini.

De productiehervatting is afhankelijk van het bereiken van overeenkomsten met de leveranciers van Saab. Bestuursvoorzitter Victor Muller zei dinsdag het salaris over juni te hebben overgemaakt en bood het Saabpersoneel zijn excuses aan voor de late uitbetaling.

''We hebben de afgelopen weken duidelijk een zware periode meegemaakt. Hopelijk kunnen we nu overeenstemming bereiken met onze toeleveranciers om de productie op een gecontroleerde manier te hervatten'', aldus Muller.

Lening

Swedish Automobile leent 25 miljoen euro van Gemini en betaalt de investeringsmaatschappij daarover 10 procent rente. De lening heeft een looptijd van een half jaar. De lening kan worden omgezet in aandelen tegen een koers van 1,38 euro.

Dat is de gemiddelde waarde van het aandeel Swedish Automobile in de afgelopen tien handelsdagen. Dinsdag schoot de koers 47,5 procent omhoog na de bekendmaking van de lening van Gemini.

Vastgoed

Met de lening van Gemini komt het totaal aan kapitaal dat het bedrijf recentelijk heeft aangetrokken op 66 miljoen euro.

Daarvan kwam 13 miljoen euro van een Chinese partij die 582 Saabs voor dat geld bestelde en 28 miljoen euro uit de verkoop van vastgoed van het Zweedse automerk.

Chinees geld

Swedish Automobile wil de lening van Gemini aflossen zodra het bedrijf geld binnenkrijgt van de Chinese bedrijven Pang Da en Youngman. Onlangs sloot Swedish Automobile overeenkomsten met die twee bedrijven op het gebied van productie en distributie.

Pang Da neemt een belang van 24 procent in Swedish Automobile in ruil voor een investering van 109 miljoen euro. Youngman pompt 136 miljoen euro in het bedrijf en krijgt daarvoor een belang van 29,9 procent.

Het wachten is nu op toestemming van Peking voor de beoogde transacties.