NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag voor de derde dag op rij op winst. De goedkeuring door het Griekse parlement van de ingrijpende bezuinigingsmaatregelen in het financieel noodlijdende land voedde het positieve sentiment.

Bij sluiting van de handelsdag noteerde de toonaangevende Dow-Jonesindex 0,6 procent hoger op 12.261,42 punten. De breder samengestelde S&P 500-index won 0,8 procent tot 1307,44 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,4 procent op 2740,49 punten.

Het Griekse parlement ging akkoord met een pakket bezuinigingsmaatregelen voor in totaal 28 miljard euro over een periode van vijf jaar. De stemming was een belangrijke stap om een nieuwe noodlening te krijgen van de Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Vooral financiële fondsen trokken de graadmeters omhoog. Bank of America onthulde een megaschikking met betrekking tot hypotheekproducten die voor de financiële crisis zijn verkocht door het in 2008 overgenomen Countrywide.

De bank voorziet hierdoor over dit kwartaal een nettoverlies van 8,6 tot 9,1 miljard dollar. Het aandeel steeg 3 procent. In zijn kielzog trok het JPMorgan Chase mee. De zakenbank zag de koers 2,3 procent stijgen.

Creditcardmaatschappijen

In de S&P 500 zetten creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard de toon. De fondsen noteerden koerswinsten van respectievelijk 15 procent en 11,3 procent.

Positief macro-economisch nieuws was verder dat het aantal voorlopige koopcontracten voor huizen in de Verenigde Staten in mei fors is gestegen ten opzichte van april. De zogeheten pending home sales index steeg met 8,2 procent tot 88,8, waar marktvorsers een toename van 3,8 procent voorzagen.

''De verbetering in huizenverkopen is bemoedigend, maar is nog geen begin van een oplossing voor de structurele problemen in de sector'', zei een vermogensbeheerder. ''Toch is ieder teken van stabiliteit een overwinning.''

De euro stond bij het sluiten van de beurzen in New York op 1,4436 dollar. Aan het einde van de handelsdag in Europa was de munt 1,4430 dollar waard.