CHARLOTTE - Bank of America (BofA) verwacht in het tweede kwartaal een fors verlies te moeten incasseren. Dat maakte de grootste bank van de Verenigde Staten woensdag bekend.

BofA heeft een schikking van 8,5 miljard dollar getroffen met Bank of New York Mellon om claims over rommelhypotheken af te kopen. De bank neemt daarnaast een voorziening van nog eens 5,5 miljard dollar voor toekomstige zaken. De bank zet ook nog eens 6,4 miljard dollar opzij voor andere ''hypotheekgerelateerde zaken''.

BofA verwacht een verlies van 8,6 miljard tot 9,1 miljard dollar. In het eerste kwartaal boekte de bank nog 2 miljard dollar winst.

De zaken die nu geschikt worden, komen uit de boedel van Countrywide dat in 2008 door BofA werd overgenomen. Countrywide was tussen 2005 en 2007 de grootste aanbieder van beleggingsproducten die pakketten minder kredietwaardige hypotheken als onderpand hadden.

ING

ING en Aegon nemen ook deel aan de megaschikking met Bank of America (BofA), zo werd woensdag bekend. In totaal nemen 22 institutionele investeerders eraan deel. Hiervan zijn er drie onderdeel van ING en een van Aegon.

Een woordvoerder van ING zei dat de schikking onder meer betrekking heeft op de alt-a portefeuille van het concern. Deze hypotheekobligaties brachten ING tijdens de financiële crisis aan de rand van de afgrond. Uiteindelijk werd een garantieregeling getroffen met de Nederlandse overheid.

De schikking zal geen impact hebben op de resultaten van ING, aldus de woordvoerder. Welk deel van de schikking richting het Nederlandse concern en daarmee de Nederlandse staat vloeit, is nog niet duidelijk.