AMSTERDAM - Beleggers op de Europese beurzen reageerden woensdag opgelucht op het nieuws dat het Griekse parlement heeft ingestemd met bezuinigingsvoorstellen.

De aandelenkoersen schoten omhoog, met uitschieters in grondstofgerelateerde fondsen en de financiële sector.

De AEX-index sloot 1,6 procent hoger op 335,28 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen ging 2,1 procent vooruit tot 599,17 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tussen 1,5 en 1,9 procent.

Olie

De instemming in Griekenland zorgde voor een flinke stijging van de olieprijs. In de afgelopen weken hadden zorgen over het overslaan van de crisis naar andere landen juist nog bijgedragen aan een prijsdaling. Brentolie en ruwe Amerikaanse olie werden beide 2,8 procent duurder en kostten respectievelijk 111,85 en 95,50 dollar.

Shell, een zwaargewicht in de AEX, sloot 1,2 procent hoger. De dienstverleners aan de olie- en gasindustrie Fugro en SBM Offshore boekten koerswinsten van respectievelijk 3,4 en 4,2 procent.

ING

Ook banken en verzekeraars deden het goed, met winsten van ruim 3 procent voor zowel Aegon als ING. Buitenlandse branchegenoten als AXA, Barclays, Commerzbank en Société Générale sloten 2 tot 3 procent hoger.

Het duurde even voordat de aandelenmarkten reageerden op de stemmingsuitslag in Athene. Dat had mogelijk te maken met het feit dat er donderdag nog gestemd moet worden over een wet waarin het toezicht op de uitvoer van de bezuinigingsplannen is vastgelegd.

Griekenland

Pas als dat wetsvoorstel wordt aangenomen, kan Griekenland een volgende uitkering, van 12 miljard euro, uit het Europese noodfonds van 110 miljard euro tegemoetzien.

''In de laatste uren van de handel nam het vertrouwen toe dat ook die wet door het parlement komt. De ogen zullen gericht zijn op de mate van weerstand van de oppositie, omdat die een beeld schetst voor toekomstige stemrondes. Als het proces vertrouwen biedt, kunnen de aandelenmarkten uit opluchting nog eens 5 procent opveren'', aldus een handelaar in Londen.

De euro veerde woensdag al op, tot 1,4430 dollar van 1,4365 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.