NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York boekten dinsdag voor de tweede dag op rij flinke winsten.

Beleggers op Wall Street zijn hoopvol gestemd over de stemming in het Griekse parlement op woensdag over de bezuinigingsplannen die nodig zijn om een nieuwe noodlening te krijgen. Het optimisme kreeg verder steun van een positief huizencijfer.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond bij sluiting van de handel 1,2 procent hoger op 12.188,69 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index won 1,3 procent tot 1296,67 punten en de Nasdaq, belangrijk voor de stemming in de technologiesector, steeg 1,5 procent tot 2729,31 punten.

Griekenland

Als de bezuinigingen niet door het parlement komen, kan dat betekenen dat Griekenland geen steun meer krijgt en in gebreke zal blijven. De verwachtingen zijn hoopvol, maar er is nog wat onzekerheid in de markt.

''De grootste angst is wat er kan gebeuren. We weten het niet. We missen zichtbaarheid en dan krijg je volatiliteit'', aldus een Amerikaanse vermogensbeheerder.

Huizenprijzen

Uit een cijfer over de huizenprijzen in de 20 grootste steden van de Verenigde Staten, blijkt dat die in april slechts licht zijn gedaald. Daarmee lijkt het tempo van prijsdalingen voor koopwoningen te zijn afgeremd. ''Ieder bewijs van stabilisatie of verbetering van de huizenmarkt is een zeer positief teken'', zei een analist.

Bouwmarktketen Home Depot profiteerde en zag de koers 2,4 procent stijgen. De doe-het-zelf-keten was daarmee een van de grote stijgers in de Dow.

Consumentenvertrouwen

Een tegenvallend cijfer over het consumentenvertrouwen kon de positieve stemming onder beleggers niet meer bederven. Het cijfer daalde in juni meer dan verwacht naar het laagste punt sinds november vorig jaar.

Amerikaanse consumenten maken zich vooral zorgen over de nog altijd zwakke arbeidsmarkt en het trage economische herstel.

Nike

De producent van sportartikelen Nike trok de aandacht in de S&P 500. Het bedrijf kwam maandag nabeurs met goede cijfers over het afgelopen kwartaal. De omzet en de winst vielen hoger uit dan verwacht. Het aandeel schoot dinsdag ruim 10 procent omhoog.

De euro stond bij het sluiten van de beurzen in New York op 1,4364 dollar. Aan het einde van de handelsdag in Europa was de munt 1,4365 dollar waard.