HEERLEN - DSM neemt het bedrijf C5 Yeast Company over van Royal Cosun. Met de acquisitie versterkt DSM zijn positie op het gebied van gist- en enzymtechnologie, zo maakte de onderneming uit Heerlen dinsdag bekend zonder financiële details te noemen.

Gist wordt gebruikt om suikers om te zetten in ethanol, een biobrandstof van de zogenoemde tweede generatie. Behalve gist zijn daarvoor ook enzymen nodig. DSM heeft beide technologieën in huis en denkt op deze manier conversie commercieel snel rendabel te kunnen maken.

Volgens het bedrijf heeft de markt voor enzymen en gist voor de productie van biobrandstof, alleen al in de Verenigde Staten een verwachte omvang van 1 miljard dollar in 2020.

C5-suikers

C5 Yeast Company, gevestigd in Bergen op Zoom, ontwikkelt technologie waarmee zogenoemde C5-suikers kunnen worden bewerkt. DSM denkt met het onderzoeksteam van het bedrijf de eigen kennis- en marktpositie sterk te kunnen verbeteren.

Analisten wijzen er op dat het gebruik van de technologie voor de productie van tweede generatie biobrandstof in feite nog toekomstmuziek is en dat het nog lang niet commercieel toepasbaar is.

DSM heeft wel unieke kennis in huis, maar er is nog een lange en onzekere weg te gaan voordat er enige omzet uit zou kunnen voortvloeien, denken marktvorsers.