ZEEWOLDE - Saab verkoopt een groot deel van zijn vastgoedbezittingen aan een consortium van Zweedse investeerders. De verkoop, waarvoor het voorlopige contract dinsdag werd getekend, levert 255 miljoen Zweedse kroon (28 miljoen euro) op.

De Zweedse investeerders krijgen een belang van 50,1 procent in het vastgoedonderdeel Saab Property. Dit is de eigenaar van 483.000 vierkante meter aan gebouwen. Binnen 30 dagen na het rondkomen van de verkoop kunnen de investeerders besluiten het belang te vergroten. Het aankoopbedrag stijgt dan naar 300 miljoen kroon (33 miljoen euro).

Saab zal tegelijkertijd een huurovereenkomst voor het vastgoed sluiten. Deze krijgt een looptijd van 15 jaar. De hele overeenkomst is nog wel afhankelijk van verschillende instanties waaronder de Europese Investeringsbank (EIB) en het Zweedse National Debt Office.

Problemen

Als de verkoop doorgaat zou dat een bijdrage kunnen leveren aan oplossing van de financiële problemen van Saab. De productie bij de autobouwer ligt al langere tijd stil doordat rekeningen van leveranciers niet betaald kunnen worden.

Swedish Automobile, de eigenaar van Saab, zei dinsdag met verschillende partijen in gesprek te zijn over extra financiering. Op maandag kreeg het bedrijf een order van 13 miljoen euro van een niet bij naam genoemde Chinese partij.

Topman Victor Muller van Swedish Automobile wilde dinsdag niet nader ingaan op de situatie rond Saab, waar de productie al sinds 8 juni stilligt. Dat liet hij vanuit de fabriek van Saab in Zweden aan het ANP weten. Eind vorige week reisde Muller naar de Verenigde Staten om financiering te zoeken voor de noodlijdende Zweedse autofabrikant.

Crisis bij Saab: een chronologie