AMSTERDAM - Tomtom waarschuwt maandag voor een lagere winst in 2011 dan eerder geraamd, vanwege tegenvallende ontwikkelingen op de markt navigatiekastjes.

De markt voor consumentenelektronica is de afgelopen weken zwak gebleven en deze trend zet zich voort, aldus Tomtom maandag nabeurs in een persbericht. Het is de tweede keer dit jaar dat TomTom de omzetverwachting naar beneden schroeft.

De Europese markt voor losse navigatieapparaten (PND's) krimpt dit jaar zoals verwacht met circa 10 procent, maar meer klanten dan verwacht kiezen voor goedkope PND-producten, terwijl winkels lagere voorraden aanhouden.

Bovendien versnelt de krimp van de PND-markt in Noord-Amerika, waar Tomtom nu rekent op een daling van circa 30 procent.

Omzet

Als gevolg van deze ontwikkelingen verwacht het bedrijf nu een omzet in 2011 van tussen de 1,225 miljard euro en 1,275 miljard euro, terwijl eerder een bandbreedte van 1,425 miljard euro tot 1,475 miljard euro werd aangehouden.

De omzet in het tweede kwartaal zal 300 miljoen euro tot 310 miljoen euro bedragen.

De winst per aandeel zal dit jaar uitkomen op 0,25 tot 0,30 euro, terwijl eerder een winst per aandeel ongeveer gelijk aan de 0,49 euro in 2010 werd verwacht.