NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York vonden maandag na drie dagen van verliezen weer de weg omhoog. Vooral financiële waarden en technologieaandelen zetten de belangrijkste graadmeters op Wall Street op flinke winsten.

Bij sluiting van de handel noteerde de toonaangevende Dow-Jonesindex 0,9 procent hoger op 12.043,56 punten, de breder samengestelde S&P 500-index steeg eveneens 0,9 procent tot 1280,10 punten.

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq won 1,3 procent tot 2688,28 punten.

Financiële fondsen, die lang onder druk stonden door de schuldencrisis in de eurozone, zaten nu bij de grote stijgers. De koers van aandelen in Bank of America ging 3,1 procent omhoog, terwijl zakenbank JPMorgan Chase 1 procent in waarde steeg.

Winnaars

Technologieconcern Microsoft voerde de winnaars in de Dow aan met een winst van 3,6 procent. Amazon.com blonk uit op de Nasdaq met een winst van ruim 4,5 procent.

''Er is nog veel onzekerheid in de markt, maar door het uitblijven van slecht nieuws de laatste paar dagen gekoppeld aan de uitverkoop van vrijdag zit de handel weer in beweging'', zag een analist.

Argusogen

Beleggers volgen intussen met argusogen de ontwikkelingen rond de Griekse schuldencrisis. Het Griekse parlement is maandag begonnen met het bespreken van bezuinigingsplannen die door de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds van het land worden geëist in ruil voor een noodlening van 12 miljard euro. Waarschijnlijk stemt het parlement woensdag over de voorstellen.

Het macro-economische nieuws gaf beleggers weinig houvast. De consumentenbestedingen in de Verenigde Staten bleven in mei steken op het peil dat in april werd bereikt, waar economen rekenden op een toename van 0,1 procent.

Indicator

Het cijfer is een belangrijke indicator van hoe de Amerikaanse economie ervoor staat; consumenten zijn goed voor circa 70 procent van die economie.

Fondsen als Kraft Foods (min 0,3 procent) en supermarktketen Wal Mart (min 0,2 procent) waren dan ook uit de gratie bij beleggers.

De euro stond bij het sluiten van de beurzen in New York op 1,4282 dollar. Aan het einde van de handelsdag in Europa was de munt 1,4280 dollar waard.