AMSTERDAM - AkzoNobel verwacht dat het resultaat in het tweede kwartaal negatief beïnvloed zal worden door uitdagende handelsomstandigheden en eenmalige factoren. Dat maakte het chemieconcern maandag bekend.

AkzoNobel kampt onder meer met stijgende grondstofprijzen. Ook een zwakke vraag in de volwassen markten en langdurig onderhoud bij het onderdeel Specialty Chemicals drukken ook op het resultaat in het tweede kwartaal.

AkzoNobel voorziet een bedrijfsresultaat (ebitda) van circa 550 miljoen euro. Over heel het jaar zal dit operationeel resultaat ''in lijn'' met 2010 uitkomen, aldus de onderneming. In 2010 boekte Akzo nog een ebitda van 1,96 miljard euro.

Doorberekenen

Een woordvoerder van AkzoNobel gaf aan dat het doorberekenen van de prijsstijgingen naar klanten ''nog volop lukt''.

''Maar het duurt altijd één of twee kwartalen om kostenstijgingen door te berekenen'', zo stelde hij. Vergeleken met een jaar geleden zijn de prijzen van grondstoffen circa 20 procent hoger, aldus Akzo maandag.

De omzetontwikkeling van het bedrijf heeft tot nu toe wel voldaan aan de verwachtingen van het bedrijf. ''We liggen op koers om te voldoen aan de groeidoelstellingen voor de middellange termijn'', aldus topman Hans Wijers. De omzet vindt onder meer steun in hogere volumes.