ZEEWOLDE - Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab, krijgt weer een beetje lucht. Een Chinees bedrijf heeft 582 Saabs besteld ter waarde van 13 miljoen euro. 

Volgens Swedish Automobile, het voormalige Spyker Cars, kan dat geld worden gebruikt om salarissen te betalen en een deel van de uitstaande bedragen aan leveranciers te voldoen.

Dat maakte Swedish Automobile maandag bekend. De productie van Saab kan echter nog niet worden herstart. Er zijn nog steeds gesprekken gaande over meer financiering om de productie wel weer te kunnen opstarten.

Vastgoed

Het bedrijf benadrukt dat het geen garanties geeft dat deze gesprekken succesvol zullen zijn. Ook zijn nog gesprekken gaande over de verkoop en het vervolgens weer terug huren van vastgoed van Saab Automobile.

Swedish Automobile-topman Victor Muller laat weten dat dankzij de 13 miljoen euro de salarissen voor het eind van deze maand kunnen worden betaald.

Kritisch moment

Verder zegt Muller dat zijn Russische vriend Vladimir Antonov graag geld in Saab steekt, maar dat daar nog steeds geen toestemming voor is van bepaalde partijen. Het Zweedse National Debt Office maakte de weg voor de Rus acht weken geleden al wel vrij, stelt Muller.

''Als er eenmaal toestemming is verworven, kan Antonov voorzien in het geld of de financiering voor Swedish Automobile/Saab Automobile die zo hard nodig is op dit kritische moment.'' Volgens Muller wordt daar op dit moment hard aan getrokken.