AMSTERDAM - De Europese beurzen boden maandag een rustig maar verdeeld beeld.

Spanning over de vraag of het Griekse parlement instemt met begrotingsplannen voerde de boventoon. De AEX-index kreeg te maken met een flinke koersdaling van AkzoNobel na een winstwaarschuwing.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,23 punten lager op 328,51 punten. Een verlies van 0,1 procent. Het handelsvolume lag lager dan gemiddeld. De MidKap-index verloor 0,4 procent en sloot op 586,16 punten.

De beurzen van Londen en Parijs noteerden tot 0,4 procent hoger. In Frankfurt sloot de beurs 0,2 procent lager.

Griekenland

Het Griekse parlement begon maandag met de bespreking van bezuinigingsvoorstellen. Het land moet op last van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds flink bezuinigen om aanspraak te kunnen maken op een lening van 12 miljard euro. Dat geld maakt deel uit van het noodfonds van 110 miljard euro dat onder leiding van dat drietal werd opgetuigd.

Naar verwachting wordt er woensdag gestemd over de bezuinigingsplannen. ''Als er een heldere oplossing komt, kunnen de markten weer richting de hoogste standen van dit jaar'', aldus een handelaar in Londen. De Griekse minister van Financiën waarschuwde voor een ''catastrofe'' als het parlement de bezuinigingen wegstemt.

Akzonobel

AkzoNobel verloor 6,5 procent nadat het chemieconcern had gemeld dat het resultaat over het tweede kwartaal negatief kan worden beïnvloed door ''uitdagende handelsomstandigheden.'' Het bedrijf kampt onder meer met vertraging bij het doorberekenen van hogere grondstofprijzen, die circa 20 procent hoger liggen dan vorig jaar.

''Zonder het verlies van Akzo zou de AEX een bescheiden winst laten zien'', aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

De waarschuwing van AkzoNobel zette ook de aandelen van branchegenoten als Henkel en BASF lager. De twee concerns leverden respectievelijk 2,4 en 1 procent in.

ASML

Chipmachinefabrikant ASML won 2,2 procent nadat SNS Securities en de Franse zakenbank Natixis zich positief over het aandeel hadden uitgelaten.

Swedish Automobile ontving een order voor 582 Saabs ter waarde van 13 miljoen euro en kreeg daarmee een beetje lucht. Het geld kan worden gebruikt om salarissen te betalen en een deel van uitstaande schulden aan leveranciers te voldoen.

Het aandeel stond gedurende de dag bijna 24 procent hoger maar sloot met een bescheiden 7,1 procent winst.

Euro

De euro noteerde 1,4280 dollar in vergelijking met 1,4190 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Olie maakte maandagmiddag een deel van de eerdere verliezen van de dag weer goed.

De prijs van een vat Brentolie noteerde 0,1 procent lager op 105,03 dollar. Ruwe Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper en kostte 90,70 dollar per vat.