AMSTERDAM - Beleggers hopen dat komende week een einde komt aan de langdurige verliesperiode van de afgelopen tijd.

Vrijdag sloten de Europese beurzen voor de achtste week op rij in de min door zorgen over de schuldencrisis in Griekenland en de afzwakkende Amerikaanse economie.

Griekenland zal wederom een dominante positie innemen op de beursvloeren. Het Griekse parlement moet deze week instemmen met een nieuw omvangrijk bezuinigingspakket om in aanmerking te kunnen komen voor extra financiële steun van Europa.

Verschillende Europese toppolitici hebben al gewaarschuwd dat extra bezuinigingen een absolute voorwaarde zijn voor nieuwe steun aan Athene.

Italiaanse banken

Vrijdag kregen beleggers het benauwd na de bekendmaking dat kredietbeoordelaar Moody's de kredietwaardigheid van Italiaanse banken dreigt te verlagen. De banken zouden niet goed door de Europese stresstesten zijn gekomen.

Mogelijk komen deze week nog meer waarschuwingen aan het adres van de banken naar buiten. Veel Europese banken dreigen hard geraakt te worden door de Griekse crisis.

De Amerikaanse economie zal ook een centrale plaats krijgen in de beurshandel. De Federal Reserve waarschuwde vorige week dat de economie aan het afzwakken is. De economische verwachtingen voor dit jaar en 2012 werden neerwaarts bijgesteld door de Fed en er werden geen extra steunplannen aangekondigd.

Duidelijkheid

Verschillende macrocijfers uit de Verenigde Staten kunnen deze week meer duidelijkheid bieden over de stand van de Amerikaanse economie. Zo komen cijfers over de industrie, de uitkeringsaanvragen en de consumentenbestedingen. Ook komen gegevens over het consumentenvertrouwen in de VS naar buiten.

Uit Duitsland komen deze week cijfers over de detailhandel, de inflatie en de werkloosheid. Uit de eurozone komen eveneens gegevens over de werkloosheid en de inflatie. In Nederland worden onder meer cijfers gepubliceerd over de industrie.

Philips

Op het Damrak zal Philips waarschijnlijk weer aandacht krijgen. Het concern kwam woensdag met een winstwaarschuwing vanwege de tegenvallende resultaten bij de divisies licht en consumentenelektronica. Philips gaat extra bezuinigen om de prestaties op te krikken.

Donkere wolken pakken zich samen boven autobedrijf Swedish Automobile. De lonen bij Saab kunnen vanwege geldgebrek niet meer worden betaald en de bonden bij Saab dreigen faillissement aan te vragen. Topman Victor Muller is in de VS op zoek naar financiële steun, maar het moet nog blijken of dit zoden aan de dijk gaat zetten.