NEW YORK - De effectenbeurzen in New York hebben de week vrijdag afgesloten met verlies. Aanhoudende zorgen om Griekenland en mogelijke nieuwe problemen rond Italiaanse banken speelden de beurzen parten.

Bij twee Italiaanse banken is onrust over de kapitaalpositie, waardoor de algehele zorg over de eurozone is aangewakkerd.

De toonaangevende Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen sloot de handelsweek op Wall Street af op 11.934,58 punten. Dat is 1,0 procent lager dan het slot van donderdag.

De breder samengestelde S&P 500-index verloor 1,2 procent en noteerde 1268,44 punten. Technologiebeurs Nasdaq daalde met 1,3 procent tot 2652,89 punten.

Stresstesten

In Europa circuleerden geruchten dat de banken Intesa Sanpaolo en UniCredit meer kapitaal nodig hebben. Dit zou een gevolg zijn van de stresstesten die Europese banken moeten ondergaan.

Daar kwam nog bij dat kredietbeoordelaar Moody's heeft gewaarschuwd dat de kredietwaardigheid van 16 Italiaanse banken mogelijk wordt verlaagd.

Ondertussen wacht de financiële wereld in spanning af of de Grieken de bezuinigingen erdoor krijgen. Volgende week velt het parlement zijn oordeel.

Duurzame goederen

Op het macrofront werden cijfers bekendgemaakt over de orders voor duurzame goederen. Daarbij was een stijging te zien van 1,9 procent in mei, terwijl het aantal orders in april nog was gedaald met 2,7 procent.

Op de Nasdaq behoorde softwareconcern Oracle tot de grootste verliezers. Het bedrijf maakte tegenvallende kwartaalcijfers bekend en de koers daalde met 3,9 procent.

De euro was vrijdag bij sluiting van de beurzen op Wall Street 1,4180 dollar waard. Bij het sluiten van de aandelenmarkten in Europa stond de munt op 1,4190 dollar.