AMSTERDAM – De alleenheerschappij van de vliegtuigbouwers Airbus en Boeing lijkt ten einde. Kleinere concurrenten hebben op de internationale luchtvaartshow in Parijs voorzichtig van zich laten horen.

Het Braziliaanse Embraer, het Canadese Bombardier, het Russische United Aircraft en het Chinese Comac staan te trappelen om de concurrentie aan te gaan, aldus de Financial Times.

Het zou vooral gaan om de markt voor toestellen van honderd passagiers of meer, voor vluchten op de korte en middellange afstand. De Airbus A320 en de Boeing 737 bedienen die markt ook.

De topmannen van de Europese en Amerikaanse vliegtuigbouwers verklaarden tegenover de Britse zakenkrant rekening te houden met nieuwe spelers, vooral in opkomende markten. Wel zal de totale luchtvaartindustrie de komende tijd sterke groei doormaken, aldus een expert.

Recordaantal orders

Eerder deze week bleek dat Airbus een recordaantal orders heeft binnengekregen tijdens ’s werelds grootste luchtvaartshow. De Europese vliegtuigbouwer ontving 730 nieuwe orders en toezeggingen voor een bedrag van ruim 50 miljard euro.

Grote orders kwamen onder meer van de Aziatische prijsvechters IndiGo en Air Asia. Vooral de nieuwe A320’s zijn in trek.

Boeing volgde op ruime afstand met het aantal binnengesleepte orders. De nieuwe vliegtuigbouwers bleven dit jaar nog ver achter.