AMSTERDAM - De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is vrijdag met een minieme plus gesloten. Net als elders in Europa ging het grootste deel van de aanvankelijke winsten in de laatste uren verloren door zorgen over de Europese financiële sector.

De hoofdgraadmeter aan het Damrak sloot 0,1 procent (0,17 punten) hoger op 328,74 punten. De Midkap-index boekte een winst van 0,3 procent tot 588,61 punten.

De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden 0,1 en 0,4 procent in. De FTSE-index in Londen hield een plus van 0,4 procent over.

Banken

De beurzen laveerden vrijdag tussen hoop en vrees. Aan de ene kant was er opluchting over het naderende akkoord over nieuwe noodkredieten voor Griekenland. Aan de andere kant circuleerden geruchten dat sommige Italiaanse banken de nieuwe Europese stresstesten niet goed zijn doorgekomen.

Daarnaast waarschuwde kredietbeoordelaar Moody's dat de kredietwaardigheid van 16 Italiaanse financiële instellingen mogelijk wordt verlaagd.

UniCredit

Dit zorgde voor sterke koersverliezen van Europese banken en verzekeraars. In Milaan verloren UniCredit en Intesa Sanpaolo circa 5 procent. In Frankfurt leverde Commerzbank ruim 4 procent in.

De zakenbank Natixis (min 3,7 procent) en verzekeraar Axa (min 2,5 procent) stonden onderaan in Parijs. In de AEX was ING met een min van ruim 2 procent een van de grootste verliezers.

Philips was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 2,3 procent. Eerder in de week ging het elektronicaconcern hard onderuit na een winstwaarschuwing. PostNL klom 1,4 procent na een adviesverhoging door de analisten van ING.

AMT

De koers van biotechnologiebedrijf Amsterdam Molecular Technologies (AMT) kelderde bijna 70 procent tot 64 eurocent. Het bedrijf liet weten dat de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA geen positieve opinie heeft afgegeven voor Glybera. Die gentherapie voor de behandeling van alvleesklierontsteking is het belangrijkste product van AMT.

De euro was vrijdagmiddag 1,4190 dollar waard, tegen 1,4165 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 0,3 procent tot 90,75 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper tot 105,65 dollar per vat.