NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York boden donderdag een wisselend beeld.

De technologiebeurs Nasdaq liep in de loop van de dag ruimschoots de verliezen in die aanvankelijk op de borden stonden.

Beide andere graadmeters krabbelden wel iets op, maar bleven op verlies staan.

De opleving was te danken aan geruchten dat Griekenland de instemming had gekregen van inspecteurs van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds voor een nieuw bezuinigingsplan met een looptijd van vijf jaar.

Somber beeld

De Dow-Jonesindex van 30 toonaangevende fondsen sloot de handelsdag af op 12.050,00 punten, een verlies van 0,5 procent. De breed samengestelde S&P 500-index verloor 0,3 procent en sloot op 1283,50 punten. De Nasdaq steeg 0,7 procent en kwam uit op 2686,75.

De beurzen waren de dag met verlies geopend. Woensdag had voorzitter Ben Bernanke van het Amerikaanse stelsel van centrale banken een wat somber beeld geschetst van de Amerikaanse economie en stelde hij de groeiverwachtingen naar beneden bij.

Donderdag kwam daar een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse werkloosheidsuitkeringen bij.

Libië

De olieprijzen daalden donderdag nadat het Internationaal Energie Agentschap had aangekondigd in een maand tijd 60 miljoen vaten olie uit de reserves op de markt te brengen om het wegvallen van de productie in Libië te compenseren.

Dat had een negatieve uitwerking op de koersen van energiegerelateerde fondsen. Zo zakten de aandelen van Chevron en Exxon Mobil rond de 2,5 procent.

De euro stond bij het sluiten van de beurzen in New York op 1,4256 dollar. Aan het einde van de handelsdag in Europa was de munt 1,4165 dollar waard.