TROLLHATTAN - Het uitblijven van de loonbetalingen aan fabrieksarbeiders van Saab, onderdeel van het Nederlandse Swedish Automobile, kan ertoe leiden dat Zweedse vakbonden het faillissement van het Zweedse automerk aanvragen.

Saab heeft waarschijnlijk ruim een week de tijd om zijn loonbetalingen op orde te brengen, voor het echt in bankroetgevaar komt.

De belangrijkste vakbond, IF Metall, meldde donderdag dat een betalingsaanmaning aan Saab wordt voorbereid. Zodra die vordering bij de autoproducent binnen is, heeft het bedrijf bij wet zeven dagen om erop te reageren en alsnog de lonen uit te betalen.

''Blijft het stil, dan zullen we ons beraden over het aanvragen van het faillissement voor Saab'', aldus een woordvoerder van de vakbond.

Midzomer

Zelfs als de vakbond donderdag nog de betalingsaanmaning verstuurt, duurt het waarschijnlijk tot na het weekeinde voor die binnen is. De Zweden vieren namelijk vanaf donderdagnamiddag de langste dag (Midzomer), waardoor veel bedrijven en dienstverleners tot maandag dicht zijn.

Van de circa 1500 Saabmedewerkers die donderdag geen loon ontvingen, zijn er minstens 1000 lid van IF Metall.

Bij Saab werken in totaal 3400 medewerkers die maandag hun salaris zouden moeten krijgen. Een woordvoerster van het autobedrijf zei donderdag niet te weten wanneer de lonen worden uitbetaald, maar dat Saab hard zoekt naar het benodigde geld.

Zweden

Autobouwer Saab hoeft niet op financiële hulp van de Zweedse overheid te rekenen. Dat werd donderdag duidelijk tijdens een persconferentie naar aanleiding van de financieringsproblemen bij de dochter van Swedish Automobile.

''Saab moet zelf een oplossing vinden voor zijn financieringsproblemen'', aldus de Zweedse minister voor Ondernemen en Energie Maud Olofsson.