AMSTERDAM - Beleggers op de Europese beurzen waren donderdag bezorgd door berichten die duiden op een afkoelende wereldeconomie. De aandelenkoersen gingen over een breed front fors omlaag.

De AEX-index, de graadmeter van de Amsterdamse beurs, sloot op 328,57 punten. Dat is een verlies van 1,7 procent ten opzichte van het slot op woensdag.

De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 2 procent tot 586,91 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs moesten de belangrijkste indices 1,7 tot 2,2 procent terug.

Woensdagavond schetste Ben Bernanke, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, een somber economisch plaatje.

Ook verlaagde hij de groeiraming voor de Amerikaanse economie voor dit jaar. Uit een onderzoek van de bank HSBC bleek verder dat de groei van de Chinese industrie deze maand is afgezwakt.

Europa

Uit Europa kwamen ook teleurstellende berichten. De inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie daalde naar het laagste niveau sinds september 2010. Ook in de rest van de eurozone daalde de groei van de activiteit in de industrie en de dienstensector.

Het tegenvallende macro-economische nieuws zorgde voor een flinke daling van de olieprijzen. Een vat Brentolie werd 5,5 procent goedkoper en kostte 107,95 dollar. Ruwe Amerikaanse olie werd voor 91,15 dollar per vat (min 4,5 procent) verhandeld.

Swedish Automobile blonk in negatieve zin uit met een koersdaling van bijna 62 procent. Dochterbedrijf Saab kan de salarissen van het personeel niet meer betalen, omdat het autobedrijf de noodzakelijke financiering nog niet binnen heeft. De Zweedse regering liet weten dat het bedrijf zijn eigen boontjes moet doppen.

PostNL

Bij de hoofdfondsen behoorde PostNL (min 4,3 procent) tot de grootste dalers. Analisten van Royal Bank of Scotland wezen erop dat het bedrijf voor de versterking van zijn balans afhankelijk is van de waarde van TNT Express, waarin het nog een belang heeft van 29,9 procent.

De koers van TNT Express is sinds de splitsing van TNT echter met 25 procent gedaald.

SNS Reaal

SNS Reaal moest een verlies van 6,3 procent incasseren en stond daarmee onDaraan de MidKap. De Stichting Steunfonds Probleemhypotheken en de Stichting Platform Aandelen Lease (PAL) hebben vijf verzekeraars, waaronder SNS Reaal, aansprakelijk gesteld in de DSB-zaak, zo schreef Het Financieele Dagblad donderdag.

De euro noteerde 1,4165 dollar tegen 1,4405 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.