ZEEWOLDE - Saab kan de salarissen van het personeel niet meer betalen, omdat het Zweedse autobedrijf de noodzakelijke financiering nog niet binnen heeft. Dat maakte moederbedrijf Swedish Automobile, het voormalige Spyker Cars, donderdag bekend.

Swedish Automobile en Saab voeren gesprekken met verschillende partijen over financiering. ''Deze discussies duren voort, maar er kan geen zekerheid geboden worden dat ze succesvol zullen zijn'', aldus het bedrijf.

Een woordvoerder van Saab kon niet aangeven wanneer de lonen weer worden betaald. Er zijn geen ontslaggesprekken gaande, zo benadrukte ze. Saab zou eind deze en begin volgende week de salarissen betalen. Het gaat daarbij om circa 3800 werknemers.

Op de beurs in Amsterdam werd de mededeling van Saab slecht ontvangen. Het aandeel Swedish Automobile zakte bijna 15 procent in waarde.

Geef uw mening in poll in de rechterbalk: Gaat Saab failliet?

Naast gesprekken met potentiële financiers onderhandelt Swedish Automobile ook nog steeds met zijn toeleveranciers over levering van onderdelen. Doordat het geduld van toeleveranciers op begint te raken, dreigt er een faillissement voor het bedrijf van topman Victor Muller.

De productie van auto's ligt al ruim twee weken stil, nadat er in april en mei ook al geen Saabs werden geproduceerd. Het bedrijf gaf dinsdag aan dat de productiestop nog zeker twee weken kan duren. 

Fabriek

Nieuwe deals met Chinese autobedrijven stelden in de afgelopen weken wel de financiering op lange termijn voor Saab zeker. Op korte termijn is Saab echter afhankelijk van de plannen om de eigen fabrieken te verkopen en terug te huren. 

Dat moet volgens schattingen 900 miljoen euro opleveren, waarna de vestiging in Trollhättan kan worden gehuurd. Het was de bedoeling dat die fabriek door de Russische zakenman Vladimir Antonov zou worden gehuurd, maar die ziet af van dat plan.

Hij is echter nog steeds geïnteresseerd om aandeelhouder te worden in Saab en staat klaar met 100 miljoen euro. De Europese Investeringbank (EIB) en de Zweedse overheid willen hem echter niet binnenlaten. Saab heeft 400 miljoen euro geleend van de EIB.