AMSTERDAM - Philips was woensdag de gebeten hond op de beurs in Amsterdam. Het elektronicaconcern kwam met een winstwaarschuwing voor het tweede kwartaal vanwege tegenvallende resultaten bij de licht- en consumentenelektronicadivisies.

Het aandeel zakte 8,8 procent en trok daarmee de AEX-index omlaag.

De AEX sloot met een verlies van 1,97 punten (0,6 procent) op 334,17 punten. De MidKap-index voor middelgrote bedrijven eindigde 3,66 punten (0,6 procent) lager op 598,72 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen sloten licht in de min.

Philips

Philips liet weten dat de lichtdivisie en de consumentenelektronicatak last hebben van een zwakkere vraag, met name in West-Europa. Het concern kondigde extra bezuinigingen aan om de prestaties op te krikken.

Verschillende zakenbanken verlaagden hun beleggingsadviezen voor Philips na de bekendmaking van de winstwaarschuwing. Door de koersval zakte de beurswaarde van Philips met bijna 2 miljard euro.

ASMI

Philips trok in zijn kielzog andere technologiefondsen zoals TomTom en ASMI mee omlaag. Zij verloren respectievelijk 1,8 en 2,3 procent. In Frankfurt noteerde Siemens 0,8 procent in de min. Siemens is branchegenoot van Philips op het gebied van verlichting en medische systemen.

De zorgen over de Griekse schuldencrisis verdwenen even naar de achtergrond na de instemming van het Griekse parlement met de nieuwe regering dinsdagavond laat. Een meerderheid van het parlement zal waarschijnlijk de bezuinigingsplannen van premier Papandreou steunen.

Federal Reserve

Beleggers waren verder in afwachting van de Federal Reserve in de Verenigde Staten en opmerkingen over eventuele nieuwe plannen om de afzwakkende Amerikaanse economie te steunen.

De euro noteerde 1,4405 dollar tegen 1,4395 dollar aan het slot van de Europese handel dinsdag. Een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 0,5 procent in prijs tot 94,66 dollar. Brentolie ging met 2,1 procent omhoog tot 113,27 dollar.