Shell blijft in Nigeria ook op land actief

DEN HAAG - Shell blijft in Nigeria actief op land, naast de oliewinning op zee. De problemen in de Nigerdelta, waar het olieconcern geregeld te maken heeft met sabotage van zijn pijpleidingen, zijn geen reden om op te stappen.

Dat zei Mutiu Sunmonu, de hoogste baas van Shell in het land, dinsdag.

Volgens Sunmonu is de sabotage niet specifiek tegen Shell, de grootste olieproducent in het land, gericht. ''De oorzaak van de conflicten is armoede, het gebrek van voedsel op tafel.''

Shell wil zijn steentje bijdragen aan de armoedebestrijding door de lokale bevolking scholing en huizen aan te bieden. Critici, waaronder Milieudefensie, vinden echter dat het concern zijn verantwoordelijkheid niet neemt. Door olielekkages niet te voorkomen, zijn in hun ogen onder meer landbouwgronden, visvijvers en drinkwater vervuild.

Gas

Een ander heikel punt is het affakkelen van gas. Shell is al jaren bezig daar een eind aan te maken. Volgens Sunmonu kenden die plannen vooral tussen 2006 en 2010 tegenslag vanwege veiligheidsrisico's en geldgebrek bij de Nigeriaanse overheid.

Inmiddels zijn de projecten om affakkelen te stoppen weer hervat. Shell trekt daar zo'n 2 miljard dollar voor uit, maar Sunmonu wilde niet aangeven wanneer de laatste vlam uitgaat.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Portemonnee

Portemonnee
NU.nl zet de belangrijkste wijzigingen voor je portemonnee op een rij.

NUwerk

Tip de redactie