LONDEN - De Britse muziekmaatschappij EMI onderzoekt een mogelijke verkoop of beursgang van het bedrijf om schulden te kunnen aflossen. Dat blijkt uit de nieuwe strategie die maandagavond werd aangekondigd.

Analisten schatten dat een verkoop van EMI tussen de 2,5 en 4 miljard dollar (tussen de 1,75 en 2,8 miljard euro) kan opbrengen.

Branchegenoten als Warner Music Group, Vivendi, Sony en BMG zouden geïnteresseerd kunnen zijn in EMI, dat vroeger artiesten als The Beatles onder contract had en tegenwoordig onder anderen Katy Perry en Coldplay.

Citigroup

EMI is in handen van de Amerikaanse bank Citigroup. De platenmaatschappij gaat gebukt onder een grote schuld die het heeft uitstaan bij Citigroup.

De bank kreeg EMI in februari in handen toen de vorige eigenaar, het investeringsfonds Terra Firma, in gebreke bleef met het aflossen van de schuld.

Blavatnik

Een potentiële kandidaat voor een overname van EMI zou de nieuwe eigenaar van Warner Music Group zijn, de Russisch-Amerikaanse miljardair Len Blavatnik. Door beide bedrijven samen te voegen, zou hij flink kunnen bezuinigen op de kosten.

Blavatnik nam in mei Warner Music Group over voor 3,3 miljard dollar. Bij deze maatschappij zijn onder anderen Eric Clapton, Madonna, Green Day en Led Zeppelin aangesloten.

EMI liet overigens weten dat er geen enkele garantie is dat het voornemen voor een verkoop of beursgang daadwerkelijk in een transactie zal uitmonden.