AMSTERDAM - Bestuursleden van beursfondsen kregen vorig jaar gemiddeld 565.000 euro aan variabele bonussen. Dat is een stijging van ruim 45 procent, zo blijkt dinsdag uit gegevens van adviesbureau Berenschot.

"Over 2010 heeft ruim 80 procent van de bedrijven winst gemaakt en dus lag het in de lijn der verwachting dat er bonussen zijn uitgekeerd", stelt Berenschot.

Er is volgens het adviesbureau echter geen verband tussen de hoogte van de kortetermijnbonussen van bestuursvoorzitters en de winstsprong die het bedrijf heeft gemaakt. Ook de relatie tussen de bonussen en de beurskoers is zoek.

De variabele beloningen bij AEX- en MidKap-bedrijven bedroegen in 2009 nog gemiddeld 387.000 euro per bestuurder.

Binden

Volgens Berenschot baseren minder bedrijven hun bonus op kortetermijnfactoren, zoals de aandelenkoers. "De kortetermijnbonus wordt daarmee overwegend een middel om topbestuurders aan de onderneming te binden", aldus het adviesbureau.

Het zou ook kunnen dat langetermijnbonussen meer in trek zijn, maar dat heeft Berenschot niet onderzocht. Een andere mogelijkheid is dat bonussen die zijn blijven liggen tijdens de kredietcrisis 'goedgemaakt' worden.