AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met flinke winsten gesloten. Koopjesjagers zetten de indices tijdens een rustige handelssessie in de plus, enkele uren voor een cruciale stemming in het Griekse parlement.

De stemming over een nieuwe Griekse regering kan verstrekkende gevolgen hebben voor de hulp aan het noodlijdende land. Europa dreigt de geldkraan dicht te draaien als de nieuwe regering en nieuwe bezuinigingsplannen niet worden goedgekeurd.

Beleggers leken de zorgen over de Griekse schuldencrisis echter even van zich af te zetten. Financiële aandelen zaten in de lift. In Parijs kregen Société Générale, Credit Agricole en BNP Paribas er tot 3,4 procent bij. In Frankfurt steeg Commerzbank 4,9 procent. Bank en verzekeraar ING steeg in de AEX 2,5 procent.

SBM Offshore

In de AEX stonden maritiem dienstverlener SBM Offshore (plus 4,7 procent) en uitzender Randstad (plus 2,5 procent) ook bovenin. Beide fondsen profiteerden van positieve opmerkingen van analisten.

Verzekeraar Aegon herhaalde de doelen voor de komende jaren en het voornemen om volgend voorjaar weer dividend uit te keren. Het aandeel sloot 2,2 procent hoger.

Olie

Olieconcerns profiteerden van een olieprijsstijging. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder tot 93,50 dollar. Brentolie kostte een fractie meer dan een dag eerder op 111,80 dollar. Shell werd in Amsterdam 1,6 procent meer waard. Het Franse Total en het Britse BP wonnen respectievelijk 2,1 en 3,7 procent.

De Nederlandse overheid gaf met succes een nieuwe staatsobligatie uit. Met de lening die begin 2017 zal worden afgelost werd ruim 5,5 miljard euro opgehaald. De interesse voor de lening was groot. Investeerders tekenden voor ruim 7,3 miljard euro in.

De euro won wat terrein op de dollar. De Europese munt was 1,4395 dollar waard, tegen 1,4310 dollar aan het eind van de handel een dag eerder.