NEW YORK - De beurzen in New York zijn de week voorzichtig positief begonnen. De graadmeters openden maandag nog met lichte verliezen, want net als in Europa maken ook de Amerikaanse beleggers zich zorgen over de Europese schuldencrisis.

Maar al in de eerste uren van de handel sloegen de verliezen om in winst. Het jongste plan om de Grieken te helpen een oplossing te vinden voor de enorme schuldenlast, stelde de Amerikaanse belegger enigszins gerust.

Een klein uur voor sluiting van de beurzen stond de Dow-Jonesindex van 30 toonaangevende fondsen op 12.061,27 punten, een winst van 0,5 procent.

De breed samengestelde S&P 500-index steeg 0,4 procent tot 1276,15 punten. De technologiebeurs Nasdaq klom eveneens 0,4 procent en noteerde 2626,69 punten.

Noodhulp Griekenland

De Europese ministers van Financiën kwamen in de nacht van zondag op maandag overeen dat Griekenland een tweede tranche noodhulp krijgt mits het vergaande bezuinigingen doorvoert.

Op 3 juli hakken zij definitief de knoop door. De EU-ministers nemen dan ook een besluit over een nieuw noodpakket voor Griekenland.

Hoop

De Amerikaanse beleggers putten hier hoop uit. De EU spreekt wel harde woorden aan het adres van Griekenland, maar het lijkt er toch op dat dat er extra geld komt, aldus een investeerder.

De euro noteerde kort voor sluiting van de beurzen in New York 1,4297 dollar. Aan het einde van de handelsdag in Europa was de Europese munt 1,4310 dollar waard.