AMSTERDAM - De besprekingen over de schuldencrisis van Griekenland blijven deze week een stempel drukken op de beurshandel. Zondagavond beginnen de ministers van Financiën van de eurolanden aan hun overleg.

Vrijdag komt de zaak aan de orde tijdens een top van Europese regeringsleiders. Verder komt er deze week een aantal belangrijke data over de Amerikaanse economie naar buiten.

De Europese en Amerikaanse beurzen leken vrijdag even het licht te zien, nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hadden gezegd dat er snel een oplossing moet komen voor de Griekse problemen.

Zaterdag bekritiseerde de voorzitter van de eurogroep, de groep van ministers van Financiën van de eurolanden, de uitspraken van Sarkozy en Merkel.

Uitlatingen

De handel zal volgens analisten flink blijven reageren op politieke uitlatingen over Griekenland en de richting die een mogelijke beslissing over nieuwe hulp aan het land zou kunnen nemen.

De eurolanden moeten een beslissing nemen over uitbetaling van een volgende tranche van de noodhulp die vorig jaar al aan Griekenland is beloofd. Daarnaast moeten zij proberen overeenstemming te bereiken over de vorm die verdere hulp aan het land zal krijgen. Een van de vragen is of private partijen hieraan zullen deelnemen.

Indicatoren

In de VS lijken de markten intussen weer wat optimistischer over de economische ontwikkeling na een aantal meevallende data over de economie. Zo bleek afgelopen week dat het aantal Amerikanen dat een uitkering had aangevraagd iets lager uitviel dan verwacht.

Ook de zogenoemde leidende indicatoren, die vaak een goed beeld geven van de richting waarin de economie gaat, waren veel hoger dan economen hadden verwacht.

Amerikaanse economie

Komende week komen er onder meer gegevens over de Amerikaanse arbeids- en huizenmarkt naar buiten. Vrijdag komt het ministerie van Handel met de derde lezing van het Amerikaans bruto binnenland product in het eerste kwartaal. Naar verwachting blijft de groei van de economie stabiel op 1,8 procent.

''Zelfs als het een tiende van een procentpunt meevalt, zullen beleggers daar positief op reageren. Zij zoeken naar aanwijzingen dat de economie stabiel is en niet richting een nieuwe depressie koerst'', aldus een econoom.

Fed

Verder kijken beleggers in de VS uit naar de bijeenkomst van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken van de VS.

De Fed zal na de bijeenkomst op dinsdag en woensdag waarschijnlijk enige duidelijkheid verschaffen over de toekomst van het programma voor de stimulering van de Amerikaanse economie, het zogenoemde quantative easing. Dat programma loopt officieel op 30 juni ten einde. Analisten verwachten overigens niet dat de Fed iets zal veranderen aan de rentestand.