AMSTERDAM - Het Amerikaanse Capital One Financial Corporation koopt voor 9 miljard dollar (6,3 miljard euro) ING Direct USA, een dochteronderneming van ING.

ING ontvangt 6,2 miljard dollar in contanten en krijgt een belang in Capital One ter waarde van 2,8 miljard dollar. Dit heeft ING donderdagavond bekendgemaakt.

De verkoop past in de herstructurering die ING moet doorvoeren van de Europese Commissie, nadat de Nederlandse staat het concern door de financiële crisis hielp.

ING-topman Jan Homman maakte vrijdag bekend dat ING door de verkoop de ontvangen staatssteun volgend jaar volledig zal terugbetalen. Dat zei Hommen tijdens een interview met televisiezender CNBC naar aanleiding van de verkoop van ING Direct USA.

Belang

Hommen zei dat de verkoop ING in de mogelijkheid stelt de staatssteun nu terug te betalen, maar dat het niet zeker is dat ING dit gaat doen. ''Ik ben er niet zeker van dit te doen. Ik verwacht ergens volgend jaar de staatssteun terug te betalen'', aldus Hommen. ING heeft nog 3 miljard euro openstaan.

Hommen zei vrijdag dat de winst van ING Direct USA over de rest van het jaar naar Capital One gaat. De verkoop van de ING-dochter wordt naar verwachting eind dit jaar afgerond. ING verwacht geen boekverlies over de verkoop te lijden.

Het financiële concern is de strategische opties voor de Latijns-Amerikaanse verzekeringstak nog aan het bekijken en verwacht daar op korte termijn meer duiding over te kunnen geven.

Aandeelhouder

ING krijgt door de verkoop een belang van 9,9 procent in Capital One en wordt daarmee de grootste aandeelhouder. ''Ik zie dat niet als een strategisch, en ook niet als een financieel belang. Het is een belang'', aldus Hommen. Hij gaf aan dat ING het belang in ieder geval 6 maanden niet mag verkopen.

De internetspaarbank ING Direct USA is sinds 2000 actief. De bank biedt werk aan 2275 mensen en heeft 7,7 miljoen klanten. Capital One is een van de grootste financiële instellingen van de Verenigde Staten en heeft 45 miljoen klanten in de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Door de verkoop van de internetspaarbank wordt ook de garantieregeling van ING met de overheid voor de probleemhypotheken aangepast.

Risico

De overheid nam in 2009 een groot deel van het risico op de Amerikaanse hypotheekportefeuille van ING over, die door de hypotheekcrisis in de VS zwaar onder druk stond. Het aandeel van ING Direct USA daarin, zo'n 85 procent, wordt overgezet naar ING Bank.

De verkoop van ING Direct USA moet nog worden goedgekeurd door de betrokken autoriteiten. Naar verwachting zal de afronding van de verkoop in het vierde kwartaal van dit jaar plaatsvinden.