AMSTERDAM - De schuldencrisis in Griekenland zette donderdag wederom de toon op de Europese beurzen. De aanhoudende onzekerheid speelt beleggers parten.

''Hopelijk komt er dit weekend meer duidelijkheid over Griekenland'', zei een handelaar in Amsterdam. Dankzij meevallende macrocijfers uit de Verenigde Staten bleven de verliezen enigszins binnen de perken.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 0,5 procent (1,69 punten) lager op 332,35 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen zakte 1,4 procent (8,57 punten) tot 597,92 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs gingen de graadmeters 0,1 tot 0,8 procent omlaag.

Cijfers

Op Wallstreet werden donderdag in de ochtendhandel bescheiden winsten behaald dankzij meevallende cijfers over de arbeids- en huizenmarkt. Afgelopen week bleken 414.000 Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsuitkering te hebben aangevraagd, terwijl economen hadden gerekend op 420.000 aanvragen.

Het aantal in aanbouw genomen woningen steeg in mei tot 560.000 op jaarbasis. Hier werd door economen ingezet op een bouwtempo van 540.000 huizen op jaarbasis.

Crisis

De onduidelijkheid rond de Griekse crisis blijft echter de sfeer in Europa bepalen. Deze week is de zevende op rij dat de Europese beurzen op verlies staan. ''Zolang er geen duidelijkheid over Griekenland is, zullen de koersen ook niet meer omhoog gaan'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

Financiële fondsen waren vanwege de Griekse tragedie wederom de gebeten hond. Franse banken, die miljarden hebben uitstaan in Griekenland, kregen nieuwe klappen. De aandelen Société Générale, BNP Paribas en Crédit Agricole zakten 0,4 tot 1,7 procent. De Britse bank Barclays leverde 1,3 procent in. In Amsterdam zakte ING 0,8 procent.

Fugro

Daarnaast verkochten beleggers vooral aandelen die de laatste tijd flink zijn gestegen. Zo moesten Fugro, Brunel en Unit4 respectievelijk 3,6, 3,9 en 4,3 procent inleveren. Philips, dat de afgelopen weken flink is afgestraft vanwege onder meer berichten over fraude in Polen en Mexico, was donderdag juist de sterkste stijger van de AEX met een plus van 1,2 procent. Volgens een handelaar in Amsterdam vanwege technisch herstel.

De euro noteerde 1,4150 dollar in vergelijking met 1,4245 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. Amerikaanse ruwe olie werd 0,1 procent goedkoper tot 94,72 dollar per vat. Brentolie steeg 0,7 procent tot 113,82 dollar.