NEW YORK - Zorg over de schuldencrisis in Europa en slecht nieuws uit eigen land hadden woensdag in Wall Street fors lagere aandelenkoersen tot gevolg.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 1,5 procent lager op 11.897,27 punten. De breder samengestelde S&P 500-index daalde 1,7 procent naar 1265,42 punten.

De Nasdaq-index, die de stemming in de technologiesector weergeeft, ging 1,8 procent omlaag naar 2631,46 punten.

Kredietbeoordelaar Moody's waarschuwde woensdag voor de kredietwaardigheid van de banken in Frankrijk, omdat die naar verhouding veel geld hebben gestoken in Griekse staatsleningen. Bovendien heerst in Europa verdeeldheid over de aanpak van de Griekse staatsschuld.

Zorg over euro

De zorg over de euro werd weerspiegeld in de koers ten opzichte van de dollar, die meer dan 2 cent lager was dan een dag eerder. Sinds augustus vorig jaar was de euro niet meer zoveel gedaald in één dag.

Bovendien was er slecht nieuws over inflatie in de Verenigde Staten. De consumentenprijzen in de VS waren in mei 3,6 procent hoger dan een jaar eerder.

Dat is de sterkste stijging sinds oktober 2008. Economen hadden gerekend op een lager cijfer. Ook bleek de industriële bedrijvigheid in de staat New York in juni onverwacht te zijn afgenomen ten opzichte van mei, terwijl ook hier was gerekend op een stijging.

De olieprijzen gingen fors omlaag. De euro noteerde 1,4166 dollar, tegenover 1,4245 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.