AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam is dinsdag met winst gesloten. Meevallende macrocijfers uit China en de Verenigde Staten drongen de zorgen over de Griekse schuldencrisis naar de achtergrond.

De AEX-index sloot met een winst van 3,49 punten (1 procent) op 337,52 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen eindigde 7,46 punten (1,2 procent) in de plus op 611,47 punten.

De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen tot 1,7 procent omhoog. De beursgraadmeter in Londen steeg 0,5 procent.

Detailhandelsverkopen

De Amerikaanse detailhandelsverkopen zijn in mei met 0,2 procent gedaald, de eerste daling in 11 maanden. De afname was echter kleiner dan door economen was verwacht. Verder werd bekend dat de inflatie in China minder sterk is gestegen dan verwacht en dat de Chinese industriële productie flink is toegenomen.

Bank en verzekeraar ING was de koploper in de AEX met een winst van 3,2 procent. Het aandeel profiteerde van berichten dat een besluit over de verkoop van de Amerikaanse internetbank ING Direct USA nabij is. ING zou circa 10 miljard dollar kunnen krijgen voor het onderdeel.

Aegon

Aegon liftte mee met ING en noteerde een winst van 1,1 procent. Delta Lloyd kreeg een hoger beleggingsadvies van Credit Suisse en won 3 procent in de MidKap. SNS Reaal steeg 1,4 procent.

Ook elders in Europa gingen de financiële fondsen omhoog. In Frankfurt won Commerzbank 1,6 procent en Deutsche Bank steeg 1,9 procent. Het Franse BNP Paribas klom 2,3 procent, Société Générale noteerde 2 procent in de plus en verzekeraar Axa won 2,8 procent.

ASML

Andere opvallende stijgers bij de hoofdfondsen in Amsterdam waren chipmachinebedrijf ASML (plus 2,7 procent), logistiekconcern TNT Express (plus 2,4 procent) en staalfabrikant ArcelorMittal (plus 1,7 procent).

Spyker Cars leverde een deel van de winst van een dag eerder in met een koersverlies van 4,3 procent. De Russische zakenman Vladimir Antonov trekt zich terug uit een transactie waarbij het vastgoed van het Zweedse automerk Saab zou worden verkocht.

Spyker ging maandag ongeveer 27 procent omhoog nadat bekend werd dat een tweede Chinese partner en aandeelhouder is gevonden.

De euro noteerde 1,4465 dollar tegen 1,4380 dollar aan het einde van de Europese beurshandel een dag eerder.