NEW YORK - In Wall Street werden de beleggers maandag heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees.

De hoop werd ingegeven door overnamenieuws, maar er was nog steeds geen uitzicht op een verbetering van de kwakkelende economie.

Het gevolg was een wispelturig koersverloop. Na een duidelijk hogere opening, gingen halverwege de beursdag de koersen toch weer omlaag om daarna op het niveau te eindigen waarop de vorige beursweek werd afgesloten.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot op 11.952,97 punten, slechts één puntje hoger. De breder samengestelde S&P 500-index ging 0,1 procent omhoog naar 1271,83 punten.

De Nasdaq-index, die de stemming in de technologiesector weergeeft, ging 0,2 procent omlaag naar 2639,69 punten.

Overnames

Overnamenieuws stuwde de koersen bij de opening van de beurs. Zo vloog de koers van herverzekeraar Transatlantic Holding met 16 procent omhoog na een akkoord over overname door de Zwisterse Allied World Assurance.

Timberland, bekend van de schoenen, steeg zelfs 42 procent op de overname door VF Corp, een onderneming die doet in vrijetijdskleding.

Nieuws over overnames en fusies stuwt doorgaans ook de koersen van andere aandelen omhoog. Het geeft immers aan dat bedrijven nog geld in kas hebben en dat ze bovendien een nieuw avontuur aan durven.

De koersen gingen direct na de opening dan ook over de volle breedte omhoog, maar het licht hogere niveau werd niet vastgehouden.

Huizenmarkt

Halverwege de dag leek het op de Amerikaanse beurzen weer als de afgelopen tijd. De zorg over de huizenmarkt en de werkloosheid in eigen land bleek de beleggers nog steeds in de greep te hebben.

Daar kwam bij het gesteggel in Europa over de aanpak van de Europese schuldencrisis. Bovendien wezen analisten op het grote verschil in prijs tussen de Amerikaanse light crude olie en de Brentolie. Dit werd in verband gebracht met de aanhoudende onrust in het Midden-Oosten.

De euro noteerde 1,4413 dollar, na 1,4380 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.