AMSTERDAM - De aanstaande beursweek zal gedomineerd worden door macro-economische data. Dit zal meer volatiliteit teweegbrengen op de markten waar beleggers vermoeid zijn na enkele weken van verliezen. Bedrijfsnieuws staat er nauwelijks op de agenda.

''Het is een enorm drukke week qua economische data'', aldus een Amerikaanse vermogensbeheerder.

''We verwachten dat de markt niet alleen op de cijfers zal anticiperen, maar ook zal reageren als de data uit zijn.'' De vermogensbeheerder houdt zijn hart wel vast wat de uitkomst betreft. ''Ik zie niet alleen goed nieuws komen deze week.''

Florissant

De ogen zullen gericht zijn op macrodata uit de Verenigde Staten. De afgelopen tijd kwamen er minder florissante cijfers naar buiten. Die gaven aan dat het herstel van 's werelds grootste economie aan het vertragen is.

De vrees voor een zogeheten dubbelediprecessie is weer aangewakkerd, maar de hoop is er dat dit slechts een kleine hobbel op de weg van herstel is. De cijfers die komende week naar buiten komen, kunnen weer richting geven.

Ruwe olie

Een andere analist waarschuwt dat als de cijfers deze week laten zien dat er sprake is van een hoge inflatie en een lage economische groei, die ''heel erg naar voor de beurzen'' is. De prijs van een vat ruwe olie blijft halsstarrig liggen rond de 100 dollar en ook andere grondstoffen zoals koper en graan liggen rond recordprijzen.

Dinsdag staat het rapport over de detailhandelsverkopen in mei op de agenda. Heeft de Amerikaanse consument in de afgelopen maand op zijn centen gezeten of toch uitgegeven in de detailhandel, zal de grootste vraag zijn. Woensdag komt er nieuws over de producenten- en consumentenprijzen. Dit zijn slechts een aantal van de hele reeks aan macrocijfers die naar buiten komen.

Tragedie

De Griekse tragedie speelt op de graadmeters in de wereld ook nog een negatieve rol. Zolang er nog geen duidelijkheid is of Griekenland (een deel van ) zijn schulden moet gaan herstructureren, is onzekerheid en nervositeit op de beurzen troef.

Bedrijfsnieuws komt er onder meer van Blackberry-maker Research in Motion, detailhandelaar Best Buy en supermarktketen Kroger.

In Amsterdam zal Spyker Cars woensdag van naam veranderen. De eigenaar van het Zweedse automerk Saab zal door het leven gaan als Swedisch Automobile.