AMSTERDAM - ING Groep zegt vrijdag stappen te nemen om zijn Amerikaanse internetspaarbank ING Direct USA te verkopen, terwijl daarnaast de strategische opties voor de Latijns-Amerikaanse verzekeringstak worden onderzocht.

In een toespraak op een conferentie georganiseerd door Goldman Sachs, geeft chief executive officer Jan Hommen vrijdag een update aan beleggers over de aangekondigde herstructureringen van ING.

Hommen herhaalt de ambitie om de resterende drie miljard euro aan staatssteun terug te betalen uit eigen middelen. ING wil dat bedrag, plus een terugbetalingpremie van 1,5 miljard euro, uiterlijk in mei 2012 afbetalen.

ING Direct USA

Een van de onderdelen die moet worden verkocht is ING Direct USA, de grootste online-spaarbank van ING, na de Duitse online-dochterbank ING DiBA AG. De Europese mededingingsautoriteit verplichtte ING om de online-bank te verkopen vanwege de ontvangen overheidssteun.

Eerder deze week werd in de media gespeculeerd dat opkoopfonds KKR & Co LP (KKR) op zoek is naar een minderheidsbelang in ING Direct USA. Verder zouden Capital One Financial Corp (COF) en General Electric Co (GE) onlangs een bod hebben uitgebracht.

Hommen gaat hier vrijdag niet op in en stelt dat ING "stappen onderneemt voor de desinvestering van ING Direct USA".

Schuldreductie

Verder stelt Hommen dat de verzekeringstak, die zal worden verkocht, zal worden aangewend voor schuldreductie. Voor de Latijns-Amerikaanse verzekeringstak worden de "strategische opties onderzocht".

Daarnaast zullen in 2011 verdere voorbereidingen worden getroffen voor de Europese en Amerikaanse verzekeringsactiviteiten. Deze worden naar verwachting in 2012 beiden apart naar de beurs gebracht.