PAPENDRECHT - Baggeraar Koninklijke Boskalis Westminster wil infrabedrijf MNO Vervat overnemen. Dat maakte Boskalis vrijdag voorbeurs bekend.

Boskalis heeft daartoe een intentieverklaring getekend en verwacht de overname binnen enkele maanden af te ronden.

MNO Vervat is een Rotterdams familiebedrijf dat stamt uit 1917. Het houdt zich vooral bezig met infrastructurele werken zoals de aanleg van wegen. Buiten Nederland is MNO Vervat onder andere actief in Suriname.

Het bedrijf, bekend van de oranje kiepwagens, draait een jaaromzet van ongeveer 300 miljoen euro met zo'n 1000 medewerkers.

Infra

Boskalis wil met de overname de civiele infra-activiteiten versterken. De baggeraar nam vorig jaar maritiem dienstverlener Smit Internationale over.

Het orderboek van MNO Vervat is volgens Boskalis behoorlijk goed gevuld, met ruim twee keer de omvang van de jaaromzet en daarin een paar aansprekende projecten zoals de aansluiting van de N201 / A4 ten zuiden van Schiphol en de aanleg van de buitenring van Parkstad Limburg.

Overheid

Boskalis stelt met de overname in te spelen op de snel veranderende marktomstandigheden. Volgens bestuursvoorzitter Peter Berdowski van Boskalis trekt de overheid zich steeds verder terug waar het gaat om grote infrastructurele werken. ''Waardoor meer verantwoordelijkheid in de markt komt te liggen.''

Het ministerie van Verkeer stuurt steeds vaker aan op grote projecten, complexe projecten waarbij de uitvoering grotendeels in één hand ligt. ''Wij vullen elkaar daarbij perfect aan.'' Boskalis is van oudsher groot in het zand- en grondverzet op het water, MNO Vervat aan de landkant.

Rendement

Berdowski wilde niet zeggen wat Boskalis voor MNO Vervat neertelt. ''De overname voldoet ruimschoots aan de eisen die wij stellen van het rendement op een investering van minimaal 12 procent.''

Als de twee zijn samengegaan, hebben ze in de infrastructurele werken een gecombineerde omzet van ongeveer een half miljard euro.