LONDEN - Voormalig topman Tony Hayward van de Britse oliemaatschappij BP wil naar de beurs met het opkoopfonds Vallares, dat hij samen met financier Nathaniel Rothschild heeft opgericht.

Het tweetal wil met de beursgang, die nog deze maand moet plaatsvinden, 1 miljard pond (1,12 miljard euro) ophalen. Dat zei Hayward donderdag tegen persbureau Reuters.

Vallares richt zich op bedrijven die kapitaal en expertise zoeken om olievelden te ontwikkelen. In plaats van die eigendommen op te kopen met contanten, betaalt Vallares in eigen aandelen.

Marktwaarde

Het bedrijf zei in een donderdag gepubliceerd document te jagen op een partij met een marktwaarde tussen de 3 miljard en 8 miljard pond (3,4 tot 9 miljard euro).

Rothschild, een telg uit het beroemde bankiersgeslacht, zwaait de scepter over het investeringsfonds Vallar, dat zich met name richt op de mijnbouw.

Hij is naar verluidt de rijkste hedgefondsmanager in Groot-Brittannië en wist mede daardoor zwaargewichten als ex-topman Jim Leng van staalbedrijf Corus te paaien voor een bestuursfunctie bij Vallares.