AMSTERDAM - De belangrijkste Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten. Handelaren spraken van een technisch herstel na de verliezen van de afgelopen tijd.

De Amsterdamse AEX-index eindigde de dag 0,7 procent hoger op 338,04 punten. De MidKap sloot 0,5 procent in de plus op 612,08 punten, terwijl de beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt tot 1,4 procent stegen.

De toelichting van president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) op het maandelijkse rentebesluit bracht de Europese financiële markten nauwelijks in beweging. De centrale bank hield de rente onveranderd en hintte op een verhoging in juli. Deze beslissingen werden alom verwacht.

Euro

De waarde van de euro liep ondanks de verkapte belofte van een renteverhoging in juli terug tot 1,4520 dollar, tegen 1,4575 dollar aan het slot van de Europese beurshandel op woensdag.

Volgens economen is de verwachte renteverhoging al ingeprijsd en namen investeerders winsten, nadat de eurokoers in de ochtendhandel was opgelopen tot een hoogtepunt van 1,4650 dollar.

TNT Express

TNT Express stond opnieuw onder aan de AEX. Net als op woensdag stond het aandeel onder druk door uitspraken van analisten.

Donderdag gaf de Britse bank HSBC aan dat de resultaten van expressbedrijven onder druk staan door de hoge olieprijs. TNT Express verloor 4,1 procent. PostNL zakte 2,4 procent.

Olie

De toeleveranciers aan de olie-industrie SBM Offshore (plus 5,3 procent) en Fugro (plus 2,6 procent) stonden boven aan de AEX. SBM profiteerde mede van een adviesverhoging door de analisten van RBS. Fugro kan volgens marktvorsers profiteren van een olievondst door ExxonMobil in de Golf van Mexico.

Spyker Cars hoorde opnieuw bij de grotere verliezers aan het Damrak. Het aandeel leverde 3,5 procent in, nadat de productie bij dochterbedrijf Saab opnieuw werd stilgelegd door geldproblemen.