TROLLHATTAN - De productie bij de Zweedse autofabrikant Saab, dochterbedrijf van het Nederlandse Spyker Cars, is woensdag stilgelegd vanwege een gebrek aan onderdelen.

Het is volgens Saab nog onduidelijk wanneer de productie wordt hervat. Het aandeel Spyker verloor woensdag bijna 10 procent op de beurs.

Saab zei de situatie van dag op dag te zullen bekijken. Deze week zullen wel minder auto's worden geproduceerd dan verwacht, aldus Saab. Het bedrijf onderhandelt met zijn toeleveranciers om het probleem op te lossen.

Verder gaf Saab aan dat de financiële positie van het bedrijf gespannen blijft. In april en mei moest Saab de fabrieksbanden wekenlang stilleggen wegens betalingsachterstanden bij zijn toeleveranciers.

Muller

Topman Victor Muller van Spyker zei dinsdag dat de productie van Saab last kan hebben van een voorraadtekort bij toeleveranciers. Dinsdag zou de productie ook al zijn stilgelegd, maar dit kon Muller niet bevestigen.

Zweedse media meldden woensdag dat de productie bij Saab woensdagochtend nog 40 minuten had gedraaid en daarna werd onderbroken.

Dinsdag verloor het aandeel Spyker 10,5 procent door de berichten over een productiestop bij Saab. Spyker is de afgelopen tijd meer dan een derde van zijn beurswaarde kwijtgeraakt.

Spyker maakte dinsdag bekend vanaf 15 juni de naam te veranderen in Swedish Automobile.