AMSTERDAM - Voorzitter Ben Bernanke van de Federal Reserve heeft met zijn constatering dat de economische groei in de Verenigde Staten afzwakt, de Europese beurzen onder druk gezet. De AEX-index in Amsterdam daalde in de loop van woensdag tot de laagste stand in zeven maanden.

De graadmeter van het Damrak sloot 1 procent lager op 335,65 punten, vlak boven het dieptepunt van 334,24 punten dat begin december werd bereikt.

De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 2 procent tot 608,99 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs eindigden 0,6 tot 1 procent lager.

''Het sentiment is zeer negatief. Beleggers vrezen dat de afkoeling van de economie voor langere tijd zal aanhouden'', aldus vermogensbeheerder Bob Parker van Credit Suisse Asset Management.

Bernanke

Bernanke zei ook geen enkele reden te zien voor extra stimuleringsmaatregelen. ''Dat leidde tot een verkoopgolf op de Europese beurzen. Ik denk dat de graadmeters nog 3 à 4 procent zullen dalen in de komende weken, tenzij er positieve economische indicatoren naar buiten komen'', aldus Parker.

PostNL wist als enige AEX-fonds het hoofd boven water te houden dankzij een positief analistenrapport van de Zwitserse zakenbank UBS. Het aandeel sloot 0,7 procent hoger.

TNT Express

TNT Express was de sterkste daler met een verlies van 4,5 procent. UBS kondigde aan het aandeel te gaan volgen, maar tekende daarbij aan dat de Europese markt moeilijk is en dat TNT Express in Brazilië kampt met de nodige problemen.

JP Morgan gaat het aandeel ook volgen, maar de Amerikaanse bank vindt TNT Express alleen een interessante belegging als er een overnamebod komt op het bedrijf.

Aegon

Ook de financiële sector en grondstofgerelateerde bedrijven werden flink lager gezet. Aegon en ING leverden respectievelijk 2,2 en 1 procent in, staalconcern ArcelorMittal daalde 0,7 procent en de dienstverleners aan de olie- en gasindustrie Fugro en SBM Offshore verloren bijna 2,5 procent.

De euro daalde tot 1,4575 dollar, 1 cent minder dan de ruilverhouding bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.