NEW YORK - De graadmeters op Wall Street veerden dinsdag op na stevige verliezen in de voorgaande drie handelsdagen. Maandag daalde de S&P 500-index tot de laagste stand in twee maanden door zorgen over het afkoelen van de Amerikaanse economie.

De effectenbeurzen in New York zijn dinsdag verdeeld gesloten. Beleggers reageerden negatief op een toespraak van voorzitter Ben Bernanke van de Federal Reserve (Fed), het stelsel van Amerikaanse centrale banken, over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen sloot 0,2 procent lager op 12.070,81 punten. De breder samengestelde S&P 500-index noteerde 0,1 procent in de min op 1284,94 punten.

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq sloot nagenoeg gelijk op 2701,56 punten.

Wall Street stond aanvankelijk op winst na stevige verliezen in de voorgaande drie handelsdagen. Maandag daalde de S&P 500-index zelfs tot de laagste stand in twee maanden vanwege zorgen over de afzwakkende Amerikaanse economie.

Afzwakken

Bernanke erkende dat de Amerikaanse economie aan het afzwakken is, maar dat is volgens hem geen reden tot extra stimuleringsmaatregelen. ''De economie is dit jaar tot nu toe iets langzamer gegroeid dan werd verwacht'', zei de Fed-voorzitter.

De tegenvallende cijfers over de werkgelegenheid (exclusief de landbouw) in de Verenigde Staten in mei leidden tot geruchten onder beleggers dat de economie meer hulp zou kunnen gebruiken van de Fed.

De groei kwam uit op 54.000 banen. Economen hadden een groei van 150.000 banen verwacht. In april nam de werkgelegenheid nog met een herziene 232.000 banen toe.

Energiefondsen

Energiefondsen vonden hun weg omhoog, ondanks dat de prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie aanvankelijk daalde.

De olieprijs wist zich later op de dag weer te herstellen tot 99,16 dollar, een stijging van 0,2 procent. Ook de prijs van een vat ruwe Brentolie steeg met 2 procent tot 116,81 dollar.

Aluminiumgigant Alcoa was een van de grootste stijgers op de Dow. Het aandeel steeg met 0,5 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4680 dollar, tegen 1,4675 bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.