LONDEN/MOSKOU - De Britse oliemaatschappij BP heeft geen plannen om zijn aandeel in het Russische oliebedrijf TNK-BP van de hand te doen. Dat heeft BP dinsdag bekendgemaakt.

Bronnen rond de andere aandeelhouder in TNK-BP, een groep Russische miljardairs, zeiden dat bestuurders van BP maandag kenbaar hadden gemaakt bereid te zijn hun aandeel te verkopen.

Een woordvoerder van de Britse oliemaatschappij benadrukte echter dat daar geen sprake van is. ''BP heeft geen enkele beslissing genomen om zijn aandeel in TNK-BP te verkopen en er zijn ook geen plannen om dat alsnog te doen.''

Samenwerking

De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal meldde dat BP alsnog probeert tot een samenwerking met oliebedrijf Rosneft te komen door de Russen een belang in het Russische samenwerkingsverband TNK-BP te bieden.

BP en Rosneft slaagden er drie weken geleden niet in tot een akkoord te komen over een beoogde aandelenruil en een samenwerking in het Russische poolgebied. Daar was ruim 11 miljard euro mee gemoeid. BP en Rosneft waren er in principe uit, maar de overeenkomst werd tegengehouden door een groep Russische miljardairs die de helft van TNK-BP bezit.

Volgens de zakenkrant zou BP nu de helft van zijn belang van 50 procent in TNK-BP willen verkopen aan Rosneft. Daarmee zou Rosneft benoemingen en besluiten van TNK-BP kunnen tegenhouden.