AMSTERDAM - De AEX-index van de Amsterdamse beurs is dinsdag met een klein verlies gesloten. Vastgoedbedrijf Homburg Invest was de meest opvallende stijger en autobouwer Spyker de meest in het oog springende daler van het Damrak.

De AEX sloot 0,1 procent lager op 338,93 punten. De MidKap-index voor het middensegment daalde ook 0,1 procent tot 621,19 punten. De grote Europese beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,3 procent.

Homburg Invest maakte bekend dat grootaandeelhouder Richard Homburg van plan is een bod te doen op de aandelen die hij niet in handen heeft. Het aandeel steeg daarna bijna 28 procent en sloot op 2,02 euro.

Uit Zweden kwamen berichten dat de productie bij autobouwer Saab weer tijdelijk is stilgelegd. Bestuursvoorzitter Victor Muller van Saabeigenaar Spyker zei dat onregelmatigheden in de productie bij Saab mogelijk zijn.

Spyker

Het aandeel daalde 10,5 procent. Daarmee zette Spyker de vorige week ingezette glijvlucht voort. In zeven dagen van koersdalingen is er bijna 32 procent van de waarde van het aandeel afgegaan.

Ahold was vrijwel vanaf de handelsaanvang een van de sterkste dalers in de AEX. Het supermarktconcern publiceerde beter dan verwachte eerstekwartaalcijfers maar waarschuwde dat het doorberekenen van hogere grondstofkosten een uitdaging is.

Het aandeel opende ruim 1 procent hoger, maar zakte al snel in het rood. Aan het eind van de middag bedroeg het koersverlies 0,8 procent.

Euro

ING sloot 0,8 procent hoger. Persbureau Bloomberg meldde op basis van bronnen dat de bank en verzekeraar nog deze maand internetbank ING Direct USA zou kunnen verkopen voor 9 miljard dollar. General Electric en Capital One zouden een bod op het onderdeel hebben uitgebracht.

De euro noteerde 1,4675 dollar in vergelijking met 1,4610 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met 0,5 procent tot 98,50 dollar. Brentolie werd 0,9 procent duurder tot 115,50 dollar.