AMSTERDAM - Het biotechnologiebedrijf Agendia mikt bij de geplande beursgang in Amsterdam op een opbrengst van 75 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf dat diagnostische testen op het gebied van kanker ontwikkelt maandag bekend.

Agendia kondigde op 20 mei aan een beursnotering in Amsterdam te ambiëren. Het bedrijf gaf maandag aan een uitgiftekoers te verwachten tussen 16,35 en 19,15 euro per aandeel.

De definitieve koers wordt op 21 juni vastgesteld. Er zullen maximaal bijna 4,6 miljoen aandelen worden uitgegeven.

Het bedrijf is actief in Nederland en de Verenigde Staten en heeft circa 100 medewerkers. Tot de huidige aandeelhouders behoren onder meer Gilde Healthcare, ING, Van Herk en de oprichters. Na de beursgang zal ongeveer een derde van de aandelen verhandelbaar zijn op Euronext Amsterdam.

Verkopen

Volgens bestuursvoorzitter Bernhard Sixt zal geen van de bestaande aandeelhouders stukken verkopen. Van Herk is nu de grootste aandeelhouder met een belang van 29 procent. ING heeft 16 procent, Gilde bezit 14 procent en Breedinvest 9 procent.

Het bedrijf richt zich bij zijn beursgang vooral op grote institutionele investeerders uit Europa. Hoewel ook particulieren aandelen kunnen kopen in het bedrijf, is dit niet de belangrijkste doelgroep.

Agendia werd opgericht in 2003. Het bedrijf brengt een set van vier tests op de markt waarmee bekeken kan worden of kankerpatiënten baat hebben bij hormoon- dan wel chemotherapie of andere behandelingen. De voornaamste concurrent is volgens Sixt het Amerikaanse Genomic Health.