AMSTERDAM - Beurshandelaren kijken deze week vooral uit naar de besluiten van centrale bankiers. De rentevergaderingen van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England moeten licht werpen op de vooruitzichten voor de Europese economie.

Afgelopen week nam de angst voor een nieuwe economische recessie toe door een reeks tegenvallende berichten over vooral de Amerikaanse economie. De arbeidsmarkt ontwikkelde zich in de VS vorige maand veel minder sterk dan verwacht en ook berichten over onder meer het consumentenvertrouwen vielen tegen.

Donderdag komt de ECB met nieuwe prognoses voor de economische groei in de eurozone. De centrale bank neemt dan ook het maandelijkse besluit over de rente in het eurogebied.

Economen verwachten dat de rente op het relatief lage niveau van 1,25 procent wordt gehandhaafd en kijken vooral uit naar de toelichting van president Jean-Claude Trichet. Alom wordt verwacht dat hij de deur voor een nieuwe renteverhoging in de komende maanden zal openhouden.

Geldontwaarding

De geldontwaarding bedroeg in de eurolanden in mei gemiddeld 2,7 procent, terwijl de ECB mikt op ongeveer 2 procent. De ECB besloot in april voor het eerst sinds de zomer van 2008 om de rente te verhogen, in een poging de oplopende inflatie te remmen.

Een verdere renteverhoging is echter niet onomstreden. Gevreesd wordt dat een hoger tarief landen als Griekenland, Portugal en Spanje nog dieper in de problemen brengt.

Onder beurshandelaren is een renteverhoging niet populair omdat het beleggen in aandelen minder aantrekkelijk maakt. De Britse centrale bank houdt de rente naar verwachting op 0,5 procent. Dat historisch lage niveau is al ruim twee jaar van kracht om de kwakkelende Britse economie van impulsen te voorzien.

Fed

Veel economische cijfers zijn er deze week niet. Donderdag krijgen beleggers een actuele blik op de Amerikaanse arbeidsmarkt, als de wekelijkse ontwikkeling van de aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de VS worden gemeld.

De Fed werpt woensdag licht op de stand van de Amerikaanse economie, in het zogeheten Beige Book. Een maand geleden spraken de centrale banken daarin van een breed maar gematigd herstel.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag bekend hoe hoog de inflatie vorige maand in Nederland was.