AMSTERDAM – De productie van autofabrikant Toyota moet rond november weer hersteld zijn. Dit verklaart Akio Toyoda, president van het concern, zaterdag. De Japanse productie zou deze maand op 90 procent liggen.

“We zijn op grote snelheid aan het herstellen ondanks naschokken”, aldus Toyoda tegenover persbureau Reuters. Het herstel van de productie verloopt sneller dan het bedrijf eerder verwachtte. Eerder dacht het bedrijf in juni nog 70 procent van de Japanse productie te herstellen.

Ondanks het spoedige herstel verwacht Toyota in 2011 ongeveer een miljoen minder voertuigen te produceren. Het bedrijf heeft verhoudingsgewijs meer last van de Japanse natuurrampen omdat het meer fabrieken heeft staan in Japan.

Verkopen

Toyota produceert 38 procent van alle voertuigen in Japan. Branchegenoten Nissan en Honda hebben beide 25 procent van de productie in Japan.

Toyota heeft niet alleen te kampen met een vertraagde productie, maar ook de verkopen vallen wereldwijd tegen. In de VS werd voor 28 procent minder verkocht en in China daalde de verkopen met 35 procent.