NEW YORK - Wall Street beleefde afgelopen week de slechtste handelsweek in meer dan twee maanden. De koersen gingen voor de vijfde week op rij omlaag.

De daling werd vooral veroorzaakt door een reeks tegenvallende macro-economische cijfers die de angst voedde voor een economische teruggang.

Vrijdag kregen beleggers weer zo'n tegenvaller voor de kiezen: een veel minder sterke groei van de Amerikaanse werkgelegenheid dan verwacht. Een gunstig cijfer over de dienstensector in de Verenigde Staten bood geen soelaas.

De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent lager op een stand van 12.151,26 punten. De breder samengestelde S&P 500-index verloor 1 procent op 1300,17 punten. Technologiebeurs Nasdaq eindigde 1,5 procent lager op 2732,78 punten.

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid in mei is veel minder sterk gegroeid dan verwacht. De groei (exclusief banen in de landbouw) kwam uit op 54.000 banen. Economen hadden een groei met 150.000 banen verwacht. In april nam de werkgelegenheid nog met een herziene 232.000 banen toe.

De angst voor een verslechterende economie nam vrijdag eventjes af door een groeicijfer van de dienstensector in mei, maar dit effect raakte snel uitgewerkt. De zogeheten inkoopmanagersindex kwam vorige maand uit op een stand van 54,6, boven de verwachting van economen.

De index geeft een indruk van de ontwikkeling in een deel van de economie. Een stand boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp. De dienstensector omvat branches als de banken, horeca en luchtvaart en is goed voor circa 80 procent van de Amerikaanse economie.

Grootste dalers

De koersen gingen over een breed front omlaag. Chemieconcern DuPont, creditcardmaatschappij American Express en aluminiumfabrikant Alcoa waren de grootste dalers in de Dow met verliezen van rond de 1,7 procent. Detailhandelaar Wal-Mart was de enige stijger met een plusje van 0,2 procent.

Op de valutamarkt won de euro opnieuw aan kracht ten opzichte van de dollar. De munt noteerde 1,4630 dollar, tegen 1,4590 dollar bij het slot van de Europese beurzen vrijdag.

De afzwakking van de dollar kwam door het beroerde Amerikaanse banenrapport, het zoveelste signaal voor beleggers dat de economische groei vertraagt. Tegelijkertijd kreeg de euro een opsteker van het nieuws dat Griekenland een nieuwe noodlening krijgt van de EU en het IMF.