AMSTERDAM – Hedgefondsen hebben veel moeite om geld op te halen bij de grote spelers op de financiële markten, zoals pensioenfondsen.

De toekomst van de Nederlandse hedgefondsen is in gevaar, zeggen kenners vrijdag in het Financieele Dagblad.

Wereldwijd heeft de sector de crisis wel achter zich gelaten. Het totale belegd vermogen is boven de 1800 miljard dollar gestegen, het oude recordbedrag dat stamt uit 2007.

De Nederlandse hedgefondsen hebben met twee problemen te maken. Nederlandse beleggers richten hun pijlen liever op buitenlandse fondsen en grote beleggingsinstellingen hebben geen interesse in startende hedgefondsen, omdat ze te klein zijn.

Veiligheid

In Nederland hebben fondsen gemiddeld 50 miljoen euro onder hun hoede en dat is volgens het FD te klein om de interesse van grote beleggingsinstellingen te trekken.

Vooral met de huidige economische problemen kiezen beleggers voor de veiligheid van grote fondsen met minimaal 3,5 miljard euro onder beheer. Dat is in Nederland alleen Robeco-dochter Transtrend.

Stoppen

Aethra Asset Management is een hedgefonds dat vanwege zijn bescheiden omvang vorige week stopte in Nederland. De manager van Aethra sprak met diverse beleggers, maar kon niet meer dan 10 miljoen euro ophalen. Een fractie van de honderden miljoenen waarnaar hij streefde.

Ook Greenbay Investments moest vorig jaar om dezelfde reden stoppen.

De experts stellen in de krant dat Nederlands hedgefondsen zich beter kunnen richten op particulieren en ‘family offices’.