AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag verdeeld gesloten. Beleggers reageerden aanvankelijk geschrokken op een cijfer over de werkgelegenheid in de VS, maar wisten zich tegen het einde van de handel iets te herstellen.

De AEX-index noteerde bij het slot van de handel 0,4 punten lager op 340,24, een verlies van 0,1 procent. De MidKap-index voor het middensegment verloor 1,85 punten en stond op 625,91, oftewel 0,3 procent lager. De beurzen in Parijs en Frankfurt noteerden vrijwel vlak. Londen boekte een winst van 0,5 procent.

Vanuit de Verenigde Staten kwam het bericht dat de werkgelegenheid (exclusief de landbouw) in mei veel minder sterk was gegroeid dan verwacht. De groei kwam uit op 54.000 banen. In april nam de werkgelegenheid nog met een herziene 232.000 banen toe.

De werkloosheid steeg tot 9,1 procent van de beroepsbevolking, na 9 procent een maand eerder. Economen zagen het cijfer als een bevestiging dat de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal is vertraagd.

Eerste schrik

De koersen op de Europese en Amerikaanse beurzen doken naar beneden, maar veerden na de eerste schrik op. Een gunstig cijfer over de Amerikaanse dienstensector verbeterde de stemming iets.

Ook positieve geluiden over Griekenland stuwden de handel. Griekenland krijgt de volgende 12 miljard euro van de noodlening van in totaal 110 miljard die de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) het land vorig jaar hebben toegezegd.

Dat werd vrijdag aan het einde van de middag bekend na gesprekken tussen de EU, het IMF en de Griekse premier George Papandreou. Griekenland heeft toegezegd de hervormingen op te voeren.

Kredietwaardigheid

Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde vrijdag de kredietwaardigheid van acht Griekse banken. Eerder deze week werd ook al de kredietwaardigheid van Griekenland zelf door Moody's scherp neerwaarts bijgesteld. Moody's is zeer somber gesteld over de schuldencrisis in het land en vreest dat een schuldenherstructurering onvermijdbaar is.

Veel bedrijfsnieuws om de handel te sturen, was niet voorhanden in Amsterdam. Ingenieursbureau Arcadis maakte bekend de verkoop van het belang in Aqumen te hebben afgerond met een boekwinst van 7 miljoen euro. Arcadis stond 0,2 procent lager.

Olieprijs

De olieprijs ging vrijdag omlaag. Een vat ruwe Amerikaanse olie stond 0,8 procent lager op 99,57 dollar. Brentolie noteerde 0,5 procent lager op 114,99 dollar per vat.

De euro was 1,4590 dollar waard, in vergelijking met 1,4450 dollar aan het eind van de handel op donderdag.